Gęsie wątróbki z patelni

4.5 (185 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gęsie wątróbki podane na karmelizowanych figach świetnie komponują się z sosem różanym i świeżą miętą

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - gęsie wąróbki: 400 gramów
    - chałka: 0.25 sztuki
    - sklarowane masło: 2 łyżki
    - konfitura z płatków róży: 2 łyżki
    - miód pitny: 3 łyżki
    - koniak Martell: 50 mililitrów
    - świeże figi: 8 sztuk
    - grubo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - świeża mięta: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Gęsie wątróbki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po 5 minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem.
  • 2. Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmażyć w małej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.
  • 3. Gorące wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować