Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy i podsmażamy na maśle aż zmięknie. Studzimy. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, pieprz i czosnek (ja nie dodawałam soli ponieważ ser feta jest słony, sale jeśli dla kogoś farsz jest za mało słony spokojnie może dodać ½ łyżeczki soli).
Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę i nakładamy farsz, spinamy wykałaczkami tak aby farsz nie wypływał. Każdy nafaszerowany filet lekko solimy i pieprzymy z wierzchu.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pół posiekanej papryczki chilli i 2 łyżeczki curry, chwilę podsmażamy aż zacznie wydobywać się ich aromat i podsmażamy każdy filet po 3 minuty z każdej strony (ma się ładnie zarumienić).
Naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą, układamy obsmażone filety. Posypujemy je tymiankiem, szałwią i resztą papryczki chilli i zalewamy szklanką wina. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut jak przyjdą goście.
Komentarze