Faszerowane jajka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gotowane jajka na miękko faszerowane oliwkami sprawdzą się na pyszne śniadanie lub jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości. Polecam nie tylko na Wielkanoc

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    4 zielone oliweki
    Mały kawałek papryki czerwonej
    1 plasterek boczku lub szynki
    1 kromka białego chleba
    Oliwa z oliwek
    Ocet winny ( można pominąć)
    Sól i pieprz
    Coś zielonego na górę pietruszka szczypiorek itd
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Faszerowane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy jajka i gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli octu przez 4 minuty. Gdy jajka się gotują przygotowujemy farsz. Oliwki boczek oraz paprykę drobno posiekać i wymieszać je z 2 łyżeczkami oliwy i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Chleb pokroic na bardzo małe kosteczki i usmażyć na złoty kolor. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
    Jajka wkładamy do kieliszków. Czubek jajka odcinamy za pomocą noża( teraz musimy wydrążyć dziurę tak żeby dostać sie do płynnego żółtka. )Posypujemy solą i pieprzem. Środek wypełniamy mieszanką z oliwek papryki oraz boczku. Na wierzchu układamy grzanki. Wierzch posypujemy pietruszką. SMACZNEGO

Porady

Zamiast zielonych oliwek można użyć czarnych lub je wymieszać. Grzanki można też wcisnąć na spód pod farsz wciskając je delikatnie w żółtko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować