Dżem brzoskwiniowy z wanilią

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Brzoskwinie, ach brzoskwinie - smak pełnego lata! Słodkie, soczyste, pełne słońca. Kuszą swoim pięknym kolorem, wyjątkowym smakiem i zapachem. Co więcej, są także niezwykle zdrowe, więc trzeba do woli zajadać się nimi w sezonie. A gdy już nasycimy się świeżymi owocami, zerwanymi prosto z drzewa, warto przygotować kilka słoiczków na zimę. W chłodny, zimowy poranek niewiele rzeczy potrafi bardziej poprawić humor niż naleśniki czy chrupiąca bułka z domowym dżemem brzoskwiniowym. Słodycz brzoskwiń z odrobiną nuty wanilii budzi przyjemne skojarzenia z ciepłym latem, wakacjami i promieniami słońca. Chętni na słoiczek rozkosznego dżemu?

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych brzoskwiń *
    350 g cukru
    1 cytryna
    2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem brzoskwiniowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy do garnka z brzoskwiniami. Całość gotujemy na małym ogniu, pamiętając, aby od czasu do czasu dżem mieszać, aby nie przywarł do garnka. Dżem gotujemy do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje. Im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy.
  • 2. Podczas gotowania za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy talerzyk włożyć na 10-20 minut do zamrażarki. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie. Gotowy dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180'C. Po wyjęciu z piekarnika słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
    * waga po obraniu

Porady

Uwagi dodatkowe - czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików - możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować