Przepis wymyśliłam sama, a kiedy podałam danie na obiad okazało się strzałem w dziesiątke!
60 min
Składniki:
1 kg wątróbki z królika lub drobiowej
6-7 dużych marchwi
2-3 duże pietruszki
2 duże cebule
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
500 ml bulionu
słodka papryka w proszku
olej
Duszona wątróbka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę kroimy w paski, cebulę w sporą kostkę.
2.Rozgrzewamy trochę oleju na głębokiej patelce i wrzucamy cebulkę, podsmażamy. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy. Gdy jest już na pół miękka dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę wątróbkę. Podlewamy wszystko bulionem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i dusimy, mieszając od czasu do czasu, aż wątróbka będzie miękka.
3.Gdy jest już prawie gotowa dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę. Dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze