Wątróbka duszona z warzywami

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W mojej rodzinie wszyscy mieli już dość tradycyjnej ciężkostrawnej wątróbki z cebulą. Za tą wersją natomiast przepadamy. To pyszne, sycące, proste, tanie i zdrowsze danie.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej
    1 l mleka
    20 dag smalcu lub oliwy
    łyżka masła
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 cebule
    kawałek selera
    2 kostki bulionowe
    20 dag pieczarek
    2 ogórki kiszone
    2 korniszony
    1/2 szkl. śmietany 9-proc.
    mąka
    przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry i imbiru, kilka utłuczonych ziaren
    jałowca i ziela angielskiego, listek laurowy, kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka duszona z warzywami 1. Wątróbkę moczymy w mleku, płuczemy i osączamy. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki, ogórki również. Cebule
    kroimy w półplasterki, a oczyszczone grzyby w kostkę.
  • Wątróbka duszona z warzywami 2. Wątróbkę obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy z patelni, a na tłuszcz wkładamy przygotowane warzywa. Dusimy pod przykryciem, aż będą półtwarde.
  • Wątróbka duszona z warzywami 3. Na drugiej patelni smażymy na maśle grzyby (nie solimy). Razem z wątróbką i przyprawami dodajemy do warzyw. Dusimy 15-20 minut. Podlewamy
    bulionem z kostek, dusimy 5 minut i wlewamy śmietanę. Podajemy z ziemniakami purée z kminkiem oraz surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować