W mojej rodzinie wszyscy mieli już dość tradycyjnej ciężkostrawnej wątróbki z cebulą. Za tą wersją natomiast przepadamy. To pyszne, sycące, proste, tanie i zdrowsze danie.
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
1 l mleka
20 dag smalcu lub oliwy
łyżka masła
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
kawałek selera
2 kostki bulionowe
20 dag pieczarek
2 ogórki kiszone
2 korniszony
1/2 szkl. śmietany 9-proc.
mąka
przyprawy: sól, pieprz, szczypta curry i imbiru, kilka utłuczonych ziaren
jałowca i ziela angielskiego, listek laurowy, kminek
Wątróbka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę moczymy w mleku, płuczemy i osączamy. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki, ogórki również. Cebule
kroimy w półplasterki, a oczyszczone grzyby w kostkę.
2.Wątróbkę obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy z patelni, a na tłuszcz wkładamy przygotowane warzywa. Dusimy pod przykryciem, aż będą półtwarde.
3.Na drugiej patelni smażymy na maśle grzyby (nie solimy). Razem z wątróbką i przyprawami dodajemy do warzyw. Dusimy 15-20 minut. Podlewamy
bulionem z kostek, dusimy 5 minut i wlewamy śmietanę. Podajemy z ziemniakami purée z kminkiem oraz surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze