Drożdżówki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przyznam, że dawno nie jadłam drożdżówki. Dlatego postanowiłam je upiec w domu. Użyłam do nadzienia marmolady, ale możecie zrobić je z serem, serem i rodzynkami, czy z masą makową – kto, co woli. Drożdżówki najlepsze są na świeżo jeszcze lekko ciepłe. Wtedy od nich nie można oderwać rąk.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    · 500 g mąki pszennej
    · 250 ml mleka
    · 75 g masła lub margaryny – rozpuszczonej
    · Szczypta soli
    · 70 g cukru
    · 20 g świeżych drożdży
    Ponadto:
    · marmolada – 12 łyżek
    · jajko roztrzepane z łyżką mleka
    · 10 łyżek cukru pudru
    · 3 łyżeczki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z drożdży zrobić rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, roztopione chłodne masło i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób sprężyste i miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką, żeby nie obeschło.







  • 2. Dla maszynkowców:
    do maszyny wlej wodę, mleko, wsyp sól, cukier, na wierzch dodaj mąkę i drożdże. Nastaw automat na funkcję ugniatania. U mnie ta funkcja trwa 1 godzinę i 50 minut.
  • 3. Ciasto podziel na 8 identycznych kawałków. Każdą część ugnieć i lekko rozwałkuj na okrągły placek. Boki zawiń lekko pod spód a w środku zrób zagłębienie, do którego dodaj marmoladę – mi weszło ok 1,5 łyżki.
  • 4. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do pieca posmaruj ciasto z każdej strony roztrzepanym jajkiem.
  • 5. Piecz w 220 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie drożdżówki będą miały brązowy kolor a w środku będą miękkie i delikatne.

Porady

Najlepsze na świeżo, jeszcze ciepłe!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować