Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa

4.49 (199 ocen)

Te drożdżówki to smaki mojego dzieciństwa. Prawie zawsze przed szkołą szybciutko biegłam do małej budki z pieczywem przed moim blokiem i kupowałam albo bułki grahamki, albo takie drożdżówki z marmoladą. Słodkie, mięciutkie, o urokliwym wyglądzie. Gorąco polecam!

Składniki:

  • Składniki: (na 10 sztuk)

    Ciasto:
    3 szkl mąki pszennej
    1 szkl ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 małe jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    80 g masła

    Dodatkowo:
    białko jajka do wysmarowania drożdżówek
    400 g marmolady różanej lub wieloowocowej

    Lukier:
    10 łyżek cukru pudru
    1,5-2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Marmolady

Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży".


    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione i lekko przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.



    Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm. Wysmarować go marmoladą zostawiając po stronie jednego krótkiego boku 1 cm margines. Krótszy bok ciasta z marmoladą złożyć do środka, następnie złożyć drugi bok z marginesem bez marmolady. Ciasto pokroić na 5 równych kawałków, każdy o szerokości 5 cm (patrz zdjęcia). Każdy kawałek ciasta naciąć 5 razy, by uzyskać ok. 2,5 cm grzebienie. Wywinąć ciasto na zewnątrz. W taki sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta, otrzymując tym samym 10 drożdżówek.








    Uformowane drożdżówki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 45-60 minut.


    Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte drożdżówki wysmarować roztrzepanym białkiem jajka. Piec przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
  • 3. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.




    Ostudzone Grzebienie wysmarować lukrem, odstawić na chwilkę, by lukier zastygł. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować