Drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Puszyste i bardzo miękkie bułeczki idealne do kawy.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mąki do ciast drożdżowych
    3 dag cukru
    2 dag drożdży
    125 ml mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    5 dag masła
    szczypta soli

    1 budyń waniliowy
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    10 dag czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buleczki 1. Drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki letniego mleka dokładnie wymieszać,a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
    Następnie pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, 1 jajko, 1 żółtko i wyrośnięte drożdże. Całość zmiksować mikserem z hakiem na najwyższych obrotach. Wlać resztę letniego mleka i miksować ok. 3 minuty. Dodać miękkie masło i znów miksować 3 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek i pokroić na 6 części. Z każdej części uformować okrągłe bułeczki ,a następnie ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    Budyń:
    Jedną szklankę mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Odstawić do wystudzenia.

    Gdy bułeczki wyrosną, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie przyciskając szklankę mocno, aż do blaszki, następnie we wgłębienie nałożyć łyżeczką budyń i posypać czerwoną porzeczką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 25 - 30 minut. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czerwona porzeczka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować