Drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki letniego mleka dokładnie wymieszać,a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Następnie pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, 1 jajko, 1 żółtko i wyrośnięte drożdże. Całość zmiksować mikserem z hakiem na najwyższych obrotach. Wlać resztę letniego mleka i miksować ok. 3 minuty. Dodać miękkie masło i znów miksować 3 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek i pokroić na 6 części. Z każdej części uformować okrągłe bułeczki ,a następnie ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Budyń:
Jedną szklankę mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Odstawić do wystudzenia.
Gdy bułeczki wyrosną, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie przyciskając szklankę mocno, aż do blaszki, następnie we wgłębienie nałożyć łyżeczką budyń i posypać czerwoną porzeczką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 25 - 30 minut. Smacznego.
Komentarze