Ciasto z czerwoną porzeczką

4.47 (156 ocen)

  • 60 min

Smakuje wybornie,porzeczki przyjemnie chrupią,delicje.Pierwszy raz piekłam ciasto z tymi owocami.Nie wiedziałam,że są takie pyszne.Szkoda tylko,że są tak krótko

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    1 kostka masła
    2 budynie śmietanowe
    2, 5 szklanki mleka
    5 łyżek cukru

    Galaretka
    2 opakowania galaretki
    1/2 l porzeczek czerwonych

Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu :
    Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy(24x40) wyłożonej papierem i pieczemy 40-45min w temp. 180 stopni C.
  • 2. Krem:
    Odlać ¾ szklanki mleka i rozmieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń. Zagotować i odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń.
  • 3. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Latem lepiej użyć mniejszej ilości wody (szybciej zastygnie). Owoce ułożyć na cieście i polać niewielką ilością przestudzonej galaretki ,nie przykrywając całych owoców.Kiedy zacznie zastygać, wylać resztę galaretki.

Porady

Dzięki temu,że owoce zalewamy dwukrotnie galaretką,to mamy pewność,że nie wypłyną na wierzch ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czerwona porzeczka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować