Drożdżówki półfrancuskie z owocami

3.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bułeczki idealne dla zapracowanych, proste w przygotowaniu a wyglądają imponująco ;-). Są mięciutkie wewnątrz, lekko kruche z wierzchu no i obłędnie pachną masłem :-).

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g mąki typ 450 lub 500
    100g + 100g masła
    4 jajka
    150ml mleka
    szczypta soli
    100g cukru
    20g świeżych drożdży
    300g dowolnych owoców
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki półfrancuskie z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz cukier. Przemieszaj.
    2. Do suchych składników dodaj pokruszone drożdże, wbij całe jajka, wlej mleko (nie musi być ciepłe, może być prosto z lodówki). Całość lekko zarób do połączenia składników.
    3. Dodaj 100g masła pokrojonego w kawałki. Całość zarabiaj około 3 minut, aż wszystko dobrze się połączy. Przykryj ściereczką lub folią spożywcza i odstaw do wyrośnięcia na 1,5- 2h.
    4. Rozwałkuj na mniej więcej prostokąt, masło pokrój w plasterki i rozłóż na połowie ciasta. Następnie złóż na pół. I znowu na pół.
    5. Ciasto delikatnie rozwałkuj i ponownie złóż na pół.
    6. Ponownie rozwałkuj na placek grubości około 1-1,5cm. Wytnij szeroką szklanką kółka.
    7. W środku każdego kółka zrób delikatne wgłębienie (łyżką lub kieliszkiem).
    W wgłębienie nałóż owoce.
    8. Drożdżówki przed włożeniem do pieca posmaruj roztrzepanym jajkiem.
    9. Piecz około 10-15 minut w 180C, aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować