DROŻDŻOWE PTYSIE Z KREMEM KARPATKOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przygotowałam przepis na fantastyczne drożdżówki!

Ale nie takie zwykłe drożdżówki!

Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę.

Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu!

Mama była zachwycona!

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 650 g
    * mleko 3,2% – 125 ml
    * masło – 125 g
    * świeże drożdże – 50 g
    * cukier – 0,5 szkl
    * jajko – 3 szt
    * sól – 1 szczypta
    * kurkuma – 1 łyżeczka
    + żółtko do posmarowania

    KREM KARPATKOWY:

    * masło – 250 g
    * mleko – 3 szkl
    * wanilia – 1 laska
    * jajko – 1 szt
    * żółto – 4 szt
    * mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
    * mąka pszenna – 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ptysie z kremem karpatkowym i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

    Masło rozpuszczamy. Studzimy.

    Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, kurkumę, jajka .

    Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy około 15 minut.

    Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.

    ( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka.
    Jeśli za rzadkie – więcej mąki).

    Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy „pączki”, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 13 minut w 180C.

    W trakcie pieczenia posypujemy kruszonką.

    KREM KARPATKOWY:

    2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wanilią.

    Pozostałe mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami i mąką.

    Dodajemy do gotującego mleka i na wolnym ogniu gotujemy, aż krem zgęstnieje.

    Całkowicie studzimy.Masło ucieramy na puszystą jasną masę i stopniowo dodajemy budyń – łyżka po łyżce.

    KOKOSOWA KRUSZONKA:

    Na maśle przesmażamy kokos z cukrem. Posypujemy w trakcie pieczenia drożdżówek.

    CAŁOŚĆ:

    Schłodzonym kremem karpatkowym nadziewamy drożdżówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować