Ptysie z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W garnku zagotować 750 ml wody z masłem, cukrem waniliowym i solą. garnek zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Ciasto mocno mieszając, gotować tak długo aż zacznie odchodzić od garnka. Ponownie zestawić z ognia, wbić 3 jajka i połączyć z ciastem. Ciasto ostudzić, po czym wbijać pojedynczo pozostałe jajka i utrzeć z ciastem. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskać ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 225 stopni przez 20-30 minut na złoty kolor.
Krem: Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić. Dodać masło, żółtka i zapach i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Ptysie jeszcze ciepłe przekroić. Ostudzić i nakładać krem. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Komentarze