Ptysie z kremem karpatkowym

4.45 (183 ocen)

Dla wszystkich którzy uwielbiają smak ciasta karpatkowego.

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dkg masła
    3 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
    50 dkg mąki
    12 jajek

    Krem karpatkowy:
    1 l mleka 3,2%
    1,5 szkl. cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    2 kostki masła
    1 zapach waniliowy
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W garnku zagotować 750 ml wody z masłem, cukrem waniliowym i solą. garnek zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Ciasto mocno mieszając, gotować tak długo aż zacznie odchodzić od garnka. Ponownie zestawić z ognia, wbić 3 jajka i połączyć z ciastem. Ciasto ostudzić, po czym wbijać pojedynczo pozostałe jajka i utrzeć z ciastem. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskać ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 225 stopni przez 20-30 minut na złoty kolor.
    Krem: Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić. Dodać masło, żółtka i zapach i wszystko zmiksować na jednolitą masę.
    Ptysie jeszcze ciepłe przekroić. Ostudzić i nakładać krem. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować