Czerwona kapusta na ciepło

4.51 (162 ocen)

  • 30 min

Przepis mojej mamy, która zawsze podawała ją na niedzielny obiad wraz z roladami i kluskami śląskimi.

  • 30 min

Składniki:

  • mala główka czerwonej kapusty,
    1 duża cebula,
    1 jabłko lub sok jabłkowy,
    olej,
    ocet,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Czerwona kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroję w kostkę i zalewam zimną wodą, solę. Gotuję 10 minut- max 15 minut, tak żeby kapusta była miękka. Następnie odlewam wodę i dodaję: pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko, 3 łyżki stołowe oleju, mieszam i skraplam lekko octem (1-3 małe łyżeczki octu), tak żeby kapusta nabrała ładnego czerwonego koloru. Na koniec przyprawiam do smaku solą i pieprzem, smacznego!

Porady

do kapusty można dodać zamiast jabłka sok jabłkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować