Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

4.49 (157 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Z takiego kremu można przygotować pyszny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki. Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu. Krem jest lekki, śmietankowy i bardzo delikatny w smaku, więc nie skłamię stwierdzeniem, że wprost rozpływa się w ustach.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g serka mascarpone
    500 ml śmietanki 30-36%
    200g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie tym razem mleczna i odrobina gorzkiej)
    50g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Krem Krem czekoladowy

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
    (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
    Na końcu nie przerywając miksowania - powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę.
    Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Porady

(*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z czekoladą. Masa również będzie stabilna oraz idealnie trzymająca formę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować