Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

  • wyświetlono: 1201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Z takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i innych wypiekach również świetnie się komponuje.

DSC_3803k
  • 6 porcje
  • 10min

Składniki

250g serka mascarpone
330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu)
3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki)
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

  • 1. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny.
    Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Słodkość i konsystencja kremu zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremkrem cytrynowymascarponekrem mascarponekrem do ciastakrem z mascarponekrem do tortu
 

Komentarze

Podobne przepisy

krem

Dodane przez: Kasja1986

Krem maślany - bardzo łatwy, bardzo gładki,...

Nie mam wiele czasu na pieczenie...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: sammakko

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

Domowy krem krówkowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem krówkowy

Już nie pamiętam kiedy robiłam...

k

Dodane przez: KuchniaPoli

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Mój pierwszy krem maślany, jestem...

Krem maślano-orzechowy

Dodane przez: Di bloguje

Krem maślano-orzechowy

Krem ma doskonałą konsystencję,...

Polewa czekoladowa z kakao

Dodane przez: kasia_m86

Polewa czekoladowa z kakao

Polewa ta jest szybka w przygotowaniu...