Cytrynowy serniczek na zimno

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję i studiuję. Dla kochanej żony gotuję obiady i piekę ciasta. Lubię piesze wędrówki i sport.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● łyżka kakao
    ● 4 łyżki cukru
    ● szczypta proszku do pieczenia
    Masa cytrynowa:
    ● 50 dag twarogu
    ● 2 galaretki cytrynowe
    ● 250 ml kremówki
    ● sok z 1 cytryny
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● 2 łyżeczki cukru waniliowego
    Oraz:
    ● kawałki czekolady
    ● 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty

Cytrynowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Mieszając, dodajemy po żółtku. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (22x36 cm). Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
  • 2. Masa cytrynowa: galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Twaróg mielimy, mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy. Mieszamy z masą i wylewamy na biszkopt. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 3. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto dekorujemy kawałkami czekolady i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Podobne ciasto można przygotować z galaretkami pomarańczowymi i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, a zamiast kawałków czekolady ułożyć plastry pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować