Sernik cytrynowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne ciasto na upalne dni lata i nie tylko także dla osób które nie lubią słodkich kremowych ciast. Bardzo proste bo moja córeczka z moją pomocą potrafi je zrobić sama .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg serka w wiaderku ( do serników )
    1 opakowanie biszkoptów
    2 opakowania galaretki cytrynowej
    2 cytryny ( sok i starta skórka )
    cukier do smaku
    śmietana 30 % 300 ml

    u mnie do dekoracji :
    borówka amerykańska

    masa cytrynowa :
    sok z połowy cytryny
    1/2 szl. cukier
    1 łyżka masła płaska
    1 łyżka śmietany 18 %
    2 jajka


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Sernik cytrynowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty ułożyć w tortownicy ( 26 lub 28 cm średnica ). Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody i wystudzić. Do serka dodać do smaku cukier, sok i skórki z cytryny zmiksować. Dodać galaretkę zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Masę wylać na biszkopty i pozostawić do stężenia.
    masa cytrynowa : sok podgrzać dodać roztrzepane jajka z cukrem i podgrzewać mieszając około 2-3 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z masłem i śmietaną. Gdy masa ostygnie wylać na ciasto. Posypać borówkami.

Porady

Zamiast masy cytrynowej można wylać przygotowaną według informacji na opakowaniu galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować