Ciasto malinowo – ananasowe z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa serowo - owocowa: Mleko, śmietanę i roztrzepane jajka zagotować razem mieszając, od czasu do czasu. Gdy wytworzy się serek zdjąć z ognia i odcedzić na durszlaku. Zostawić do wystygnięcia. Zimny utrzeć na puch z margaryną i cukrem. Podzielić na dwie części do pierwszej dodać pokrojone ananasy i chwilkę zmiksować, a do drugiej szklankę malin i również zmiksować.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
3.Przełożenie:
Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć krem ananasowy. Nałożyć ciasto, krem malinowy. Na nim ułożyć maliny i zalać je galaretką.
Komentarze