Ciasto makowe z pianką budyniową i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. CIASTO : Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. (białka dać do lodówki).
Podzielić ciasto na dwie części (2/3 + 1/3). Mniejszą część dać do zamrażalnika.
Większą częścią wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozłożone ciasto obficie posypać kaszą manną.
2.2. WARSTWA MAKOWA : Do masy makowej dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto w formie. Wyrównać powierzchnię.
3.3. PIANKA BUDYNIOWA : Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukru. Następnie dalej ubijając dodawać po trochu olej, cukier waniliowy i proszek budyniowy.
Ubitą piankę wyłożyć na warstwę maku. Wyrównać powierzchnię.
Na piankę równomiernie posypać borówki.
4.4. Wierzch ciasta posypać równo ciastem z zamrażalnika startym na grubych oczkach tarła do jarzyn.
5.5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze