Ciast ze szpinakiem jadłam wiele, w końcu i ja postanowiłam coś zrobić , z tego wspaniałego ciasta. Ciastko było zaskoczeniem dla całej rodziny, smakowało.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
450 gram szpinaku rozdrobnionego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Masa:
1 masło roślinne
1 szklanka cukru pudru 250 g.
200 g. serka waniliowego
aromat cytrynowy
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
po kilka jeżyn, borówek,malin
8 ciastek listków
8 łyżek konfitury jeżynowej
Ciastko runo leśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak osączam. Jaja ubijam z cukrem i aromatem, dalej ubijając dodaje olej , mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz szpinak.Ciasto wylewam do blaszki i piekę 40 minut w temp. 180 stopni. Studzę.
2.Masło ucieram z cukrem na puch, dalej ucierając dodaję serek, aromat i sok. W cieście wycinam foremką koła, na środek kół kładę po łyżce konfitury. Rękawem cukierniczym wypełnionym kremem, na ciastku robię koła. Z resztek ciasta robię mech. Mchem posypuję górę ciastka. Ciasto ozdabiam listkiem, owocami.
Komentarze