Muffinki leśne runo

4.49 (168 ocen)

  • 50 min

Mini odmiana popularnego ciasta ze szpinakiem, zachwyciła każdego smakiem i wyglądem.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:

    20 dag mrożonego szpinaku
    2 jaja
    1 szkl. mąki
    3/4 szl oleju
    1/2 szkl. cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:

    25 dag mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    1/3 szkl.cukru pudru

    owoc granatu
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki leśne runo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
  • 2. Połączyć z połową oleju i zmiksować.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka,ubić na puszystą masę.
  • 4. Dodać masę szpinakową oraz pozostały olej. Wymieszać.
  • 5. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 6. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości.
  • 7. Piec ok 30 min, do suchego patyczka.
  • 8. Wystudzić.
  • 9. Masarpone połączyć z cukrem i śmietanką, zmiksować do uzyskania gęstej puszystej masy.
  • 10. Ściąć wierzch wystudzonych muffinek, pokruszyć.
  • 11. Na powierzchnię muffinki nałożyć porcję kremu, posypać rozkruszonym ciastem szpinakowym.
  • 12. Udekorować ziarenkami granatu.

Porady

Zamiast granatu można użyć jeżyn, malinlub jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować