Zapraszam na smaczne i delikatne gofry. Ciasto na gofry przygotowałam z dodatkiem pokruszonych herbatników. Gofry podałam z karmelizowaną gruszką, śmietaną i skórką cytrynową. Polecam.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g serka twarogowego
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
10 dużych herbatników
6 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do gofrownicy
2 gruszki
4 łyżki cukru
bita śmietana
skórka cytrynowa
Ciasteczkowo - serowe gofry z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy serek, pokruszone herbatniki, jajko, cukier puder i wlewamy olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor. Przekładamy na metalową kratkę.
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Na patelnie wsypujemy cukier i karmelizujemy, dodajemy gruszki i przez chwilę razem smażymy. Gruszki przekładamy na gofry i podajemy z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej.
Komentarze