Ciasteczkowo - serowe gofry z karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne i delikatne gofry. Ciasto na gofry przygotowałam z dodatkiem pokruszonych herbatników. Gofry podałam z karmelizowaną gruszką, śmietaną i skórką cytrynową. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g serka twarogowego
    1 jajko
    1 łyżka cukru pudru
    10 dużych herbatników
    6 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do gofrownicy
    2 gruszki
    4 łyżki cukru
    bita śmietana
    skórka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Gofry Herbaty Placki Jajko

Ciasteczkowo - serowe gofry z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy serek, pokruszone herbatniki, jajko, cukier puder i wlewamy olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
    Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor. Przekładamy na metalową kratkę.
    Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Na patelnie wsypujemy cukier i karmelizujemy, dodajemy gruszki i przez chwilę razem smażymy. Gruszki przekładamy na gofry i podajemy z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować