Chleb bez wyrabiania

4.49 (157 ocen)

Przepis na ten chleb znalazłam na FB na jednej z grup.Jest świetny dla osób rozpoczynających lub chcących rozpocząć zabawę w pieczenie chleba.Nie wymaga wyrabiania, jego skórka jest chrupiąca a środek mięciutki.Nie trzeba już wyrabiać długo ciasta na chleb bo ten robi się ekspresowo.

Składniki:


  • 750 g mąki pszennej typ 500
    2 szk ciepłej ( nie za bardzo ) wody
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    7 - 8 g suszonych drożdży
    lub 25 g świeżych
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wlać wodę i olej, wsypać drożdże, sól i cukier i wymieszać.
    Potem wsypać mąkę, za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki.
    Miskę z ciastem zakryć dokładnie folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc.
    Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki.
    Uformować bochenek i na podsypanym mąką blacie zostawić do wyrośnięcia przykryty ściereczką.
  • 2. Naczynie żaroodporne razem z pokrywką wstawić do piekarnika.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
    Potem szybko ale uważając aby się nie poparzyć przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
    Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
    Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować