Burgery z chrupiącym kurczakiem

4.5 (146 ocen)

Domowy burger z chrupiącym, pikantnym kurczakiem, świeżą sałatą i pomidorem a do tego wyrazistym w smaku serem i boczkiem. O wiele lepszy niż w jakimkolwiek fastfoodzie, polecam :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

    szklanka płatków kukurydzianych
    łyżka wędzonej papryki
    łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka cayenne
    łyżeczka soli
    łyżeczka ognistej przyprawy

    jajko
    50 ml mleka
    2 ząbki czosnku

    3 łyżki oleju do smażenia

    4 kajzerki
    sałata
    4 plasterki topionego sera cheddar
    4 grube plastry pomidora
    4 cienkie plasterki wędzonego boczku

    sos:

    6 łyżek pikantnego ketchupu
    5 łyżek soku z pomarańczy (może być też z buteleczki)
    łyżeczka soku z cytryny
    pół łyżeczki cayenne
    pół łyżeczki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burgery z chrupiącym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Oczyszczone filety dzielimy na 4 kotlety i rozbijamy dość cienko.

    Płatki kukurydziane rozgniatamy w woreczku.

    Mieszamy z przyprawami.

    Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wyciśniętymi ząbkami czosnku.
  • 3. Filety obtaczamy w jajku i panierce z płatków.

    Smażymy z obu stron aż będą rumiane.

    W tym czasie w piekarniku podpiekamy przekrojone bułki.

    Boczek smażymy chwilę na suchej patelni.
  • 4. Na bułkach układamy kolejno: umytą i osuszoną sałatę, usmażonego kurczaka, cheddar, boczek, polewamy to łyżką pikantnego sosu i na wierzchu kładziemy pomidora.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować