Bułki z dodatkiem twarogu dodanego do ciasta są pulchne, wilgotne i długo zachowują świeżość
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej (użyłam mąki 3 ziarna z Lubelli)
2 łyżki otrębów pszennych
100 ml ciepłej wody
ok. 200 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka (czubata) soli
3 łyżki oleju
180 g twarogu półtłustego
Bułki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z rozkruszonym twarogiem i resztą składników, zamiesić elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić aby podwoiło swą objętość.
3.Z ciasta odrywać porcje i formować kulki wielkości mandarynki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na ok. pół godziny.
4.Bułki piec ok. 20-25 minut w temperaturze 185 *C
Wystudzić na kratce.
Porady
Przed włożeniem do piekarnika warto bułki posmarować mlekiem.
Komentarze