Bułki twarogowe

4.98 (183 ocen)

Bułki z dodatkiem twarogu dodanego do ciasta są pulchne, wilgotne i długo zachowują świeżość

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g mąki pełnoziarnistej (użyłam mąki 3 ziarna z Lubelli)
    2 łyżki otrębów pszennych
    100 ml ciepłej wody
    ok. 200 ml ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka (czubata) soli
    3 łyżki oleju
    180 g twarogu półtłustego
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z rozkruszonym twarogiem i resztą składników, zamiesić elastyczne ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić aby podwoiło swą objętość.
  • 3. Z ciasta odrywać porcje i formować kulki wielkości mandarynki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na ok. pół godziny.
  • 4. Bułki piec ok. 20-25 minut w temperaturze 185 *C
    Wystudzić na kratce.

Porady

Przed włożeniem do piekarnika warto bułki posmarować mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować