Soczyste i kruche bitki duszone z dużą ilością cebuli w pysznym ciemnym sosie.
1 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 600 gramów łopatki wieprzowej
200/250 gramów cebuli
sól
pieprz
wegeta
słodka czerwona papryka w proszku
mąka do panierowania
smalec lub olej do smażenia
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę kroimy na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm.
Każdy plaster rozbijamy z obu stron tłuczkiem.
Przyprawiamy solą i pieprzem następnie każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące.
2.W dużej patelni lub brytfannie roztopić łyżkę smalcu lub oleju.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz przekładamy kawałki mięsa i pokrojoną w piórka cebulę.
3.Smażymy z każdej strony na złoty kolor, przyprawiamy wegetą i słodką papryką.
Wlać ok. 2 szklanki wody lub bulionu , dusimy pod przykryciem do miękkości obracając co jakiś czas ,uzupełniamy odparowany płyn.
Miękkie bitki przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy przez sito.
Komentarze