Bezglutenowe brownie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Bezglutenowe brownie

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 200 g masła,
    - 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
    - 3 jajka,
    - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków/ksylitolu,
    - 135 g mąki migdałowej,
    - szczypta soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezglutenowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki.

Porady

zamiast czekolady możemy użyć 3 kopiastych łyżek kakao, zamiast cukru ksylitol. Ewentualnie możemy zmniejszyć ilość masła na ok. 130 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować