Bezglutenowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki.
Porady
zamiast czekolady możemy użyć 3 kopiastych łyżek kakao, zamiast cukru ksylitol. Ewentualnie możemy zmniejszyć ilość masła na ok. 130 g.
Komentarze