• 1 godz. 15 min

Babka jest pyszna, puszysta i mocno orzechowa!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 200g mąki pszennej
    - 200g zmielonych orzechów laskowych
    - 200g cukru
    - 200g margaryny
    - 4 jajka
    - cukier waniliowy (16g)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki likieru orzechowego
    - 10 łyżek mleka
    - czekolada nugatowa (100g)
    - margaryny na posmarowania formy
    - bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wsypujemy orzechy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy likier orzechowy oraz 5 łyżek mleka i miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
  • 2. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy z 5 łyżkami mleka. Gotową polewą dekorujemy babkę.

Porady

Zamiast polewy czekoladowej babkę możemy udekorować cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować