babka kokosowa

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Prosta w przygotowaniu babka ucierana z dodatkiem wiórków kokosowych. Wilgotna i słodka, o delikatnym kokosowym posmaku. Doskonale sprawdzi się jako babka na Wielkanoc.
Poniższe proporcje są na małą babkę - piekę ją w karbowanej formie o pojemności 750 ml lub keksówce o wymiarach 10x25 cm.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę mieszam w proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Cukier ucieram z olejem przez kilka minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować