Lipiec jest miesiącem jagód, więc mam lekki poślizg. Warto jeść jagody, ponieważ korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu oraz przyspieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego.
1 godz. 20 min
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 20 g groszków z białej czekolady
Nadzienie:
- 1/4 szklanki jagód
Krem:
- 150 g miękkiego masła
- 330 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki serka mascarpone
- 100 g jagód
Dekoracja:
- 12 szt. jagód
- 12 listków mięty
Babeczki z białą czekoladą i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1.Suche składniki przesiać do dużej miski, dodać masło i jajka, dokładnie wymieszać.
2.Olejek waniliowy i mleko wymieszać, dodać do pozostałych składników. Na koniec wsypać groszki czekoladowe.
3.Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek, piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180 stopniach C.
4.Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.
2. Do środka włożyć jagody.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
2.Dodawać cukier, mleko oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3.Jagody zmiksować blenderem na puree. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, jagodami oraz listami mięty.
Komentarze