Babeczki z białą czekoladą

1 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Prze-pysz-ne! Babeczki są mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Z malinami i kremem z białą czekoladą to niebo w gębie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BABECZKI:
    • 175g masła,
    • 125g cukru,
    • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
    • 3 jajka,
    • 175g mąki,
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

    KREM:
    • 250g śmietany kremówki 36%,
    • 190g serka mascarpone,
    • 130g białej czekolady,

    DODATKOWO:
    • Maliny,
    • Borówki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Babeczki

Babeczki z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
    Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
    Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
    KREM: Czekoladę drobno siekamy. Do rondelka przekładamy śmietanę 36%. Podgrzewamy ją i doprowadzamy prawie do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Do śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy wszystko aż do momentu rozpuszczenia się składników. Masę czekoladową studzimy i przelewamy do czystej miseczki. Następnie miseczkę przykrywamy
    i odstawiamy na 24 h do lodówki, do schłodzenia.
    Czekoladę ze śmietanką możemy też rozpuścić interwałowo w mikrofali.
    Po tym czasie wyjmujemy masę czekoladową z lodówki i przekładamy ją do misy miksera razem z zimnym serkiem mascarpone. Ubijamy razem mikserem do powstania gęstego, puszystego kremu.
    Krem przekładamy do szprycy lub rękawa zakończonego końcówką Wilton 2D i dekorujemy nim babeczki. Na wierzch wykładamy owoce, kuleczki i suszone kwiaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować