Kremowy sernik z białą czekoladą. Na wierzchu rozsypałam świeże borówki leśne :) Zrobiłam go zakończenie sezonu jagodowego choć mam jeszcze na nie pomysły.
Sernik z białą czekoladą i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia i miękkie masło, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, lekko posypać po wierzchu mąką, równomiernie wyrównać na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
2.masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, żółtka,rozpuszczoną na parze i lekko ostudzoną białą czekoladę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować. Dodać pianą z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 1 godz. 10 min. Studzić w zamkniętym piekarniku przez co najmniej godzinę. Na noc wstawić do lodówki.
Komentarze