Sernik z białą czekoladą i jagodami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kremowy sernik z białą czekoladą. Na wierzchu rozsypałam świeże borówki leśne :) Zrobiłam go zakończenie sezonu jagodowego choć mam jeszcze na nie pomysły.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej (90 g)
    2 płaskie łyżki cukru
    1 żółtko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    60 g miękkiego masła

    masa serowa:
    500 g sera
    300 ml kwaśnej śmietany 12%
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka (białka piana)
    100 g białej czekolady
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 szklanka jagód na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z białą czekoladą i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia i miękkie masło, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm, lekko posypać po wierzchu mąką, równomiernie wyrównać na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
  • 2. masa serowa:
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, żółtka,rozpuszczoną na parze i lekko ostudzoną białą czekoladę, mąkę ziemniaczaną i pszenną, krótko zmiksować. Dodać pianą z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch równomiernie rozsypać jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 1 godz. 10 min. Studzić w zamkniętym piekarniku przez co najmniej godzinę. Na noc wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować