Babeczki wytrawne z łososiem

4.45 (157 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Babeczki z kruchego, wytrawnego ciasta wypełnione masą z serka mascarpone, wędzonego łososia i papryki. Udekorowane kawiorem wasabi lub oliwkami to połączenie kontrastów kolorystycznych i smakowych.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (krupczatka): 2 szklanki
    - masło (chłodne): 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta


    - łosoś (wędzony): 50 gramów
    - serek mascarpone: 100 gramów
    - papryka (czerwona): 0.5 sztuki
    - kapary: 2 łyżki
    - musztarda (ostra, do smaku): 1 łyżeczka
    - szczypiorek (posiekany): 2 łyżki
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki

    - wasabi caviar (do dekoracji): 1 łyżka
    - oliwki (czarne): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Babeczki wytrawne z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki wytrawne z łososiem 1. CIASTO: wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce 30 minut. Foremki do babeczek dokładnie wysmarować masłem. Ciastem wylepić foremki. Piec 15 minut w temperaturze 180*C.
  • Babeczki wytrawne z łososiem 2. Kapary odsączyć z zalewy i posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Łososia pokroić na kawałki, część zostawić w plastrach do dekoracji.
  • 3. Mascarpone wymieszać z musztardą i szczypiorkiem, dodać rozdrobnionego łososia, paprykę i kapary. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą, ale zalecam ostrożność, bo kapary są słone.
  • 4. Wystudzone babeczki napełniać masą mascarpone i dekorować plasterkami łososia i kawiorem wasabi lub pokrojonymi oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować