Szybki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić kruszonkę - nie zagniatać! Mąkę z masłem połączyć, dodać cukry, kakao i proszek do pieczenia. Ucierać rękoma. Zrobić dołek, dodać 5 żółtek i dalej ucierać rękoma ( ma wyglądać jak kruszonka i jak będzie się za bardzo kleić, dodać mąkę ).
2.Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Uprażyć na patelni z cukrem, cynamonem i budyniami.
3.Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i ewentualnie cukier.
4.Kruszonkę podzielić ba 2 równe części. Połowę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać łyżką. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Całość zasypać drugą częścią kruszonki. Piec 40 minut w 180°C.
Komentarze