Szybki jabłecznik

4.5 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miały być babeczki, wyszedł jabłecznik. Szybko, prosto i smacznie :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
    1 kostka masła,
    1 cukier wanilinowy,
    1 szklanka cukru + 4 łyżki
    5 jaj,
    1 mały proszek do pieczenia,
    1 czubata łyżeczka kakao,
    2 budynie waniliowe,
    2-3 płaskie łyżki cynamonu,
    4 duże jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Szybki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić kruszonkę - nie zagniatać! Mąkę z masłem połączyć, dodać cukry, kakao i proszek do pieczenia. Ucierać rękoma. Zrobić dołek, dodać 5 żółtek i dalej ucierać rękoma ( ma wyglądać jak kruszonka i jak będzie się za bardzo kleić, dodać mąkę ).
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Uprażyć na patelni z cukrem, cynamonem i budyniami.
  • 3. Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i ewentualnie cukier.
  • 4. Kruszonkę podzielić ba 2 równe części. Połowę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać łyżką. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Całość zasypać drugą częścią kruszonki. Piec 40 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Piana z białek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować