Ten jabłecznik zaskoczył mnie nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania, w dosłownie 15 minut (nie licząc czasu pieczenia) mamy dużą blachę pysznego ciasta. Ciasta nie zagniatamy a robimy z niego kruszonkę.
45 min
Dla 8 osób
Składniki:
250g margaryny lub masła
3 szklanki mąki
5 jajek L
1,5 kg jabłek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru do ciasta + 1/4 szklanki do piany
Szybki jabłecznik - mój ulubiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę/masło, mąkę, żółtka z jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy i rozcieramy w dłoniach jak ciasto na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, resztę ciasta przesypujemy na blachę, rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko odciskamy. Przekładamy na wylepioną ciastem blaszkę.
3.Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy odłożoną kruszonką.
4.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Komentarze