Szybki jabłecznik - mój ulubiony

4.06 (560 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Ten jabłecznik zaskoczył mnie nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania, w dosłownie 15 minut (nie licząc czasu pieczenia) mamy dużą blachę pysznego ciasta. Ciasta nie zagniatamy a robimy z niego kruszonkę.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 250g margaryny lub masła
    3 szklanki mąki
    5 jajek L
    1,5 kg jabłek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru do ciasta + 1/4 szklanki do piany
Wystaw ocenę:

4.06 (560 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki jabłecznik - mój ulubiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę/masło, mąkę, żółtka z jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy i rozcieramy w dłoniach jak ciasto na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, resztę ciasta przesypujemy na blachę, rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko odciskamy. Przekładamy na wylepioną ciastem blaszkę.
  • 3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy odłożoną kruszonką.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować