Kasza manna na jajkach

4.5 (148 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna puszysta kasza, czekoladowa z truskawkami. Można robić na wiele sposobów. Idealna na ciepło jako posiłek, oraz na zimno jako super szybki i prosty deser.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry mleka,
    1,5 szklanki kaszy manny,
    Tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady,
    2 jajka,
    1 szklanka cukru lub wedle upodobania, kto jak słodką woli :)
    600 g świeżych truskawek
    Ewentualnie listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza manna na jajkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z dwóch litrów litrów mleka gotujemy kasze mannę z 1/3 szklanką cukru i czekoladą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę pod przykryciem.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Z żółtek i 1/3 szklanki cukru robimy kogel -mogel. Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy do lodówki.
  • 3. Kogel-mogel stopniowo dodajemy do kaszy w miarę szybko mieszając. Znów odstawiamy pod przykryciem.
  • 4. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Większe przekrajamy na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki, aby puściły sok (oprócz kilku). Zostawiamy po pare sztuk do dekoracji, a resztę blendujemy. Dodajemy do kaszy i mieszamy.
  • 5. Do czekoladowo truskawkowej już kaszy dodajemy stopniowo pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Podajemy udekorowaną truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza manna Mleko Truskawki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować