Pyszna puszysta kasza, czekoladowa z truskawkami. Można robić na wiele sposobów. Idealna na ciepło jako posiłek, oraz na zimno jako super szybki i prosty deser.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 litry mleka,
1,5 szklanki kaszy manny,
Tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady,
2 jajka,
1 szklanka cukru lub wedle upodobania, kto jak słodką woli :)
600 g świeżych truskawek
Ewentualnie listki mięty do dekoracji
Kasza manna na jajkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z dwóch litrów litrów mleka gotujemy kasze mannę z 1/3 szklanką cukru i czekoladą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę pod przykryciem.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Z żółtek i 1/3 szklanki cukru robimy kogel -mogel. Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy do lodówki.
3.Kogel-mogel stopniowo dodajemy do kaszy w miarę szybko mieszając. Znów odstawiamy pod przykryciem.
4.Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Większe przekrajamy na pół. Zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki, aby puściły sok (oprócz kilku). Zostawiamy po pare sztuk do dekoracji, a resztę blendujemy. Dodajemy do kaszy i mieszamy.
5.Do czekoladowo truskawkowej już kaszy dodajemy stopniowo pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Podajemy udekorowaną truskawkami.
Komentarze