Moi Kochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak do wypieków ciast.
Szybki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę.
2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy nią spód, następnie układamy połówki jabłek, posypujemy je cukrem, goździkami i cynamonem. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta, boki zlepiamy ze sobą, a wierzch nakłuwamy widelcem aby jabłka mogły odparować podczas pieczenia.
3. Ciasto pieczemy 180 C. przez ok. 40-50 minut, aż będzie rumiane. Gorący jabłecznik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Komentarze