Szybki jabłecznik

4.51 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moi Kochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak do wypieków ciast.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    - 9 średnich, równych jabłek
    - 25 dag margaryny
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 jajko

    Do posypania jabłek:

    - mielony cynamon, goździki i cukier kryształ


    Dodatkowo:

    - cukier puder lub lukier
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szybki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę.
    2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy nią spód, następnie układamy połówki jabłek, posypujemy je cukrem, goździkami i cynamonem. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta, boki zlepiamy ze sobą, a wierzch nakłuwamy widelcem aby jabłka mogły odparować podczas pieczenia.
    3. Ciasto pieczemy 180 C. przez ok. 40-50 minut, aż będzie rumiane. Gorący jabłecznik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować