Jeśli chcecie chwilę odpocząć od codziennego siekania warzyw do obiadu i zaoszczędzić trochę czasu, 2-tygodniowa surówka będzie doskonałym dodatkiem do mięsa i ryb. Robi się ją raz na 1-2 tygodnie i obejdzie się bez pasteryzacji. Przez dłuższy czas nie będziecie musieli kombinować, zastanawiać się i wybierać między mizerią, surówką z marchewki, zasmażanymi buraczkami i coleslawem. Dodatkowo, już po nałożeniu świeżej porcji, możecie ją dodatkowo doprawić, by smakowała każdego dnia nieco inaczej. 

2-tygodniowa surówka do obiadu - jak ją zrobić?

Przygotowanie jednorazowo większej porcji takiej surówki nie zajmie wam znacznie więcej czasu niż szykowanie każdej innej codziennej surówki. Oprócz posiekania warzyw, trzeba tylko przygotować szybką zalewę. Uwiniecie się w 15 minut, a po 24 godzinach, gdy składniki się przegryzą, surówka z białej kapusty będzie gotowa do jedzenia. 

Do takiej surówki odpowiednia będzie twardsza kapusta - nie tylko biała, ale też czerwona, która uchodzi za twardszą od białej. Z każdym dniem będzie nieco miększa. W lodówce zachowa ona świeżość przez ok. 2 tygodnie, ale spałaszujecie ją na pewno szybciej. Nadaje się ona nie tylko do kotletów, ale również do przełożenia domowych burgerów czy hot dogów.

W przepisie pojawiają się 2 duże cebule. Taka cebula z czasem może stać się jeszcze ostrzejsza i zdominować surówkę. Jeśli chcecie, by smakowała łagodniej, po posiekaniu przelejcie ją wrzątkiem. Możecie też ograniczyć się do 1 sztuki. 

Długoterminowa surówka z białej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 4 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 200 ml oleju
  • 200 ml octu
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie kapustę z wierzchnich, brzydkich liści. Wytnijcie głąb i poszatkujcie drobno ręcznie lub malakserem.
  2. Zetrzyjcie marchewkę na grubych oczkach. Posiekajcie drobno cebulę.
  3. Przełóżcie warzywa do dużej miski lub garnka, wymieszajcie i popieprzcie. 
  4. Zagotujcie wodę z olejem, octem, cukrem i solą. Wrzącą zalewą zalejcie warzywa, przykryjcie miskę lub garnek i odłóżcie w chłodne i ciemne miejsce na 24 godziny. 
  5. Następnego dnia przełóżcie warzywa z zalewą do wyparzonych słoików. Wstawcie je do lodówki. Surówka pozostanie świeża przez 2 tygodnie.