Jeśli regularnie kupujecie płatki owsiane, to następnym razem zatrzymajcie się przy tej półce na dłużej i rozejrzyjcie się na sąsiadujące z nimi produkty.

Czym są otręby?

Wiele osób zastanawia się, czy otręby i płatki owsiane to to samo, jednak różnią się one sposobem wytwarzania. Płatki powstają ze sprasowanego ziarna owsa bez łuski, a otręby to właśnie drobno zmielone z łuskami. Takie łupiny, oddzielone są jednak nie tylko podczas przemiału owsa, ale i wielu innych zbóż, takich jak pszenica, żyto czy gryka. Choć przez niektórych uważane są za odpad, w rzeczywistości kumuluje się w nich wiele cennych składników odżywczych i dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu sycą na znacznie dłużej.

Jakie właściwości mają otręby?

Na sklepowych półkach znajdziecie wiele rodzajów otrębów. Wszystkie mają mnóstwo wartości odżywczych, ale każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Zobaczcie, które otręby są najzdrowsze:

  • Pszenne 

Szczególnie spodobają się osobom na dietach redukcyjnych, gdyż mają najmniej kalorii, a przy tym najwięcej błonnika za wszystkich odmian, gdyż w 100 g tego produktu znajduje się go aż 43 g. Oprócz tego wyróżnia je też duża dawka selenu, który jest cennym składnikiem dla układu immunologicznego.

  • Orkiszowe

Choć orkisz też jest odmianą pszenicy, to znacznie bardziej wartościową, gdyż zawiera więcej dobroczynnych składników odżywczych. Wśród licznych minerałów, szczególnie cenne są tu wapń i żelazo, które pomagają dbać o zdrowe kości i chronią przed anemią. 

  • Żytnie

Takie otręby wyróżnia z kolei wysoka zawartość cynku, niezbędnego dla dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Znajdziemy tu też niemałą dawkę potasu, magnezu i witaminy B9. Osoby dbające o linię z pewnością docenią też to, że to właśnie te otręby wyróżnia najmniejsza ilość węglowodanów spośród wszystkich rodzajów. 

  • Owsiane

Choć mają najmniej błonnika wśród innych odmian, to uważane są za najzdrowsze ze wszystkich otrębów. Zaliczany jest on bowiem do frakcji beta-glukanów, które w kontakcie z wodą stają się lepkie i żelowe, przez co chronią błony śluzowe przewodu pokarmowego. Poza tym kryje się w nich też największa ilość białka ze wszystkich rodzajów otrębów oraz dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Gryczane

Ten rodzaj zdecydowanie wyróżnia największa ilość białka, czyli aż 39 g na 100 g. Na uwagę zasługuje też wysoki poziom cennych aminokwasów oraz soli mineralnych. Z otrębów gryczanych pozyskuje się też rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a do tego pomaga zwalczać wolne rodniki.

Co daje jedzenie otrębów?

Dlaczego warto jeść otręby? Oczywiście każdy wyżej wymieniony rodzaj ma nieco inne właściwości, jednak wszystkie wykazują wiele wspólnych korzyści dla całego organizmu:

  • poprawiają trawienie,
  • wspomagają perystaltykę jelit,
  • łagodzą problemy żołądkowe,
  • pomagają regulować poziom glukozy we krwi,
  • zmniejszają wchłaniania się cholesterolu,
  • poprawiają koncentrację,
  • łagodzą objawy stresu,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • poprawiają kondycję skóry.

Jak spożywać otręby?

Aby skorzystać ze wszystkich powyższych właściwości, warto wprowadzić otręby do codziennej diety. Ważne jednak, aby zachować w tym regularność, gdyż wtedy zobaczymy najlepsze efekty. Ile można jeść otrębów dziennie? Specjaliści polecają jako bezpieczną dawkę 2–3 łyżki stołowe na dobę, najlepiej rozłożone na 3 posiłki. Nie warto przesadzać z ich ilością, gdyż z uwagi na dużą ilość błonnika, w nadmiarze mogą one powodować biegunkę.

Do czego dodawać otręby? Doskonale pasują one do wszelkiego rodzaju jogurtów, muesli czy owsianki i tak właśnie jemy je najczęściej. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można nimi zagęszczać sosy i zupy oraz wykorzystywać je do panierowania zamiast bułki tartej.