Ciecierzyca wywodzi się z rodziny warzyw strączkowych. Jest niezwykle uniwersalna w sztuce kulinarnej i ma oryginalny smak. Wykorzystuje się ją w wielu potrawach  Bliskiego Wschodu i Indii. Można z niej przyrządzić falafel, hummus, curry lub pyszną sałatkę. Odmiany ciecierzycy występują w różnych kolorach: beżowy, czarnym niekiedy czerwonym lub brazowym.

Włókna ciecierzycy zawierają rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, pomagają też obniżać poziom cholesterolu. Ciecierzyca bogata jest również w kwas foliowy witaminę B i C oraz cynk.


Wybór i przechowywanie


Ciecierzycę można spotkać w postaci paczkowanej lub w puszkach. Sprzedawana jest w formie suszonej, warto zawsze sprawdzić czy opakowanie nie ujawnia oznak wilgoci lub zepsucia. Ciecierzycę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 12 miesięcy pod warunkiem, że umieścimy ją w ciemnym i chłodnym miejscu, czyli najlepiej w piwnicy lub lodówce.

 

Zobacz spis wszystkich artykułów Warzywne ABC