W świat warzyw zabierze nas Charlotte1, która wcześniej w cyklu Owoc ma moc dzieliła się z nami swoją wiedzą na temat owoców.

Tak autorka prezentuje swój cykl:

W kuchni krzątałam się już jako mała dziewczynka lepiąc z babcią pierogi czy przekładając kremem torty. To właśnie babcia rozbudziła we mnie zapał do kucharzenia, który z biegiem lat przerodził się w prawdziwą pasję, a wręcz kulinarny romans. Gotowanie jest dla mnie drogą do poznania samej siebie. W drobnych czynnościach jak mieszanie ciasta czy krojenie warzyw odnajduję chwilę wytchnienia od pędu rzeczywistości. Kuchnia jest dla mnie miejscem zawieszenia, wtedy czuję się tak jakby czas nie istaniał i jestem naprawdę szczęśliwa. Zamiłowanie do kucharzenia połączyłam z inną pasją- z fotografią. W zakresie fotofrafowania jestem typowym samoukiem, cieszę się jednak, że mogę łączyć ze sobą dwie pasje, które moim zdaniem idealnie się uzupełniają, rezulaty możecie zobaczyć na blogu littlecookery.blogspot.com

Wakacje za nami, lato powoli dobiega końca. Gdy na niebie pojawia się coraz więcej chmur, a pogoda płata figle na stragnach zaczynają królować warzywa. Półki w marketach i kosze na targu wypełnia wielość smaków i kolorów od czerwonych pomidorów, poprzez cukinie, kabaczki, aż po późno październikowe pomarańczowe dynie. W cyklu 'Warzywne ABC' pragnę przybliżyć wam poszczególne warzywa oraz ich walory zdrowotne, które zapewnią nam energię i odporność w okresie jesienno-zimowym,a także sprytne sposoby ich wyboru i przechowywania. Dodatkowo dla miłośników kulinarnych eksperymentów załączę kilka moich warzywnych przepisów.

Poznajcie:

Pomidory

Papryki