Teresa jest kucharką w miejscowym przedszkolu, a popołudniami gotuje dla męża Andrzeja i działa w Kole Gospodyń Wiejskich „Łężanki”. Wiele przepisów wymyśliła sama, bo uwielbia eksperymentować. Pstrąga w cieście francuskim z kurkami przygotowała specjalnie na Czerskie Święto Pstrąga w Wojtalu i zdobyła pierwsze miejsce. „Ryby są smaczne i zdrowe, dlatego warto je serwować”, mówi. Kulinarną pasją zaraziła swoją sąsiadkę Marzenę i jej 8-letnią córkę Oliwię, która razem z koleżanką Liwią (7 lat) uczyła się gotować na organizowanych przez Teresę warsztatach dla dzieci pt. „Z babcinej kuchni”. Dziewczynki same przygotowują surówkę z marchewki i ananasa, a przy niewielkiej pomocy Marzeny robią sos czosnkowy i rozwałkowują ciasto. Wystarczy tylko wyłożyć pstrąga i usmażone przez Teresę kurki i poczekać, aby kulebiak się upiekł. Zachęceni zapachem, który unosi się w kuchni, siadamy do stołu. Danie smakuje wspaniale.