Zawsze mnie dziwiło, kiedy ktoś gotował kolanka, pióra albo świderki, łączył je z podsmażoną kapustą oraz kiełbasą i nazywał tę potrawę łazankami. Dla mnie łazanki muszą zawierać makaron w kształcie kwadratowych łazanek. Podobny robiłam z babcią, np. do zupy grzybowej. Kiedy zostawało nam trochę domowych łazanek, zawsze prosiłam o moje ulubione danie, czyli łazanki z kapustą białą lub łazanki z kapustą kiszoną. Wiosną najchętniej robię je ze świeżą kapustą lub młodą białą kapustą, gdy tylko się pojawi na bazarku. 

Jak zrobić łazanki? Domowy makaron w kilku prostych krokach

Wbrew pozorom to bardzo łatwe, a smak domowego makaronu łazanki jest wyśmienity i żaden kupny produkt nie może się z nim równać. Weźcie:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczyptę soli
  • 2 żółtka
  • ok. 1/2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody

Połączcie składniki w misce i wyróbcie z nich jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i bez grudek. Po wyrobieniu, możecie dać mu chwilę odpocząć (jak ciastu na pierogi). Na blat wysypcie trochę mąki, podzielcie kulę ciasta na 2 części i i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Pokrójcie je następnie w paski o szerokości ok 1,5 cm, a paski na kwadraciki również o boku 1/5 cm. Tak przygotowany makaron łazanki rozłóżcie na czystej ściereczce i pozwólcie mu podeschnąć ok. 1-2 godziny. W tym czasie możecie przygotować resztę składników do naszych łazanek z kapustą i pieczarkami. Kiedy minie wyznaczony czas, zagotujcie wodę w garnku, doprowadźcie ją do wrzenia, posólcie i wrzucajcie makaron partiami. Gotujcie ok. 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są gotowe. Część wykorzystajcie do przygotowania naszej potrawy, a resztę przesypcie do słoika i zakręćcie go. Kiedy znów najdzie was na łazanki, domowy makaron będziecie mieć pod ręką

Łazanki z kapustą zwykle przygotowywałam zgodnie z tradycją, czyli tak, jak moja babcia. Jednak ostatnio znajoma poczęstowała mnie łazankami własnej roboty z dodatkiem, który genialnie podkręcił smak białej kapusty. Zjadłam z dokładką i poprosiłam ją o przepis na te pyszności. Okazało się, że do duszenia kapusty koleżanka dolała zakwas żytni. Możecie użyć takiego z butelki lub domowego zakwasu na żurek, który został wam po świętach. 

Łazanki z kapustą i pieczarkami - ulepszony przepis 

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g domowych łazanek lub gotowego makaronu łazanki z paczki
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 2 cebule 
  • olej do smażenia
  • do smaku: świeżo mielony czarny pieprz, sól, gałka muszkatołowa, kminek 
  • do posypania 1/2 pęczka świeżego koperku 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie makaron łazanki;
  2. Połówkę kapusty oczyśćcie, poszatkujcie, przerzućcie do garnka, zalejcie zakwasem;
  3. Dodajcie jeszcze ok. szklanki wody, liść laurowy, ziele angielskie, zagotujcie całość. Doprawcie kapustę solą, pieprzem, mielonym kminkiem, świeżo startą gałką muszkatołową i gotujcie ją do miękkości;
  4. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie drobno;
  5. Cebulę obierzcie i również pokrójcie w kostkę, podsmażcie na oleju do zeszklenia;
  6. Dodajcie do cebuli pieczarki, wymieszajcie i smażcie dalej;
  7. Kiedy pieczarki będą ładnie usmażone, dodajcie kapustę i wymieszajcie całość; 
  8. Kapusty z cebulą i pieczarkami dodajcie ugotowany makaron i całość jeszcze raz wymieszajcie;
  9. Wszystko jeszcze chwilkę podgotujcie żeby smaki się połączyły;
  10. Gotowe łazanki z kapustą i pieczarkami posypcie posiekanym koperkiem i podawajcie na gorąco.