Zawsze mnie dziwiło, kiedy ktoś gotował kolanka, pióra albo świderki, łączył je z podsmażoną kapustą oraz kiełbasą i nazywał tę potrawę łazankami. Dla mnie łazanki muszą zawierać makaron w kształcie kwadratowych łazanek. Podobny robiłam z babcią, np. do zupy grzybowej. Kiedy zostawało nam trochę domowych łazanek, zawsze prosiłam o moje ulubione danie, czyli łazanki z kapustą białą lub łazanki z kapustą kiszoną. Wiosną najchętniej robię je ze świeżą kapustą lub młodą białą kapustą, gdy tylko się pojawi na bazarku.
Jak zrobić łazanki? Domowy makaron w kilku prostych krokach
Wbrew pozorom to bardzo łatwe, a smak domowego makaronu łazanki jest wyśmienity i żaden kupny produkt nie może się z nim równać. Weźcie:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczyptę soli
- 2 żółtka
- ok. 1/2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
Połączcie składniki w misce i wyróbcie z nich jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i bez grudek. Po wyrobieniu, możecie dać mu chwilę odpocząć (jak ciastu na pierogi). Na blat wysypcie trochę mąki, podzielcie kulę ciasta na 2 części i i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Pokrójcie je następnie w paski o szerokości ok 1,5 cm, a paski na kwadraciki również o boku 1/5 cm. Tak przygotowany makaron łazanki rozłóżcie na czystej ściereczce i pozwólcie mu podeschnąć ok. 1-2 godziny. W tym czasie możecie przygotować resztę składników do naszych łazanek z kapustą i pieczarkami. Kiedy minie wyznaczony czas, zagotujcie wodę w garnku, doprowadźcie ją do wrzenia, posólcie i wrzucajcie makaron partiami. Gotujcie ok. 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są gotowe. Część wykorzystajcie do przygotowania naszej potrawy, a resztę przesypcie do słoika i zakręćcie go. Kiedy znów najdzie was na łazanki, domowy makaron będziecie mieć pod ręką.
Łazanki z kapustą zwykle przygotowywałam zgodnie z tradycją, czyli tak, jak moja babcia. Jednak ostatnio znajoma poczęstowała mnie łazankami własnej roboty z dodatkiem, który genialnie podkręcił smak białej kapusty. Zjadłam z dokładką i poprosiłam ją o przepis na te pyszności. Okazało się, że do duszenia kapusty koleżanka dolała zakwas żytni. Możecie użyć takiego z butelki lub domowego zakwasu na żurek, który został wam po świętach.
Łazanki z kapustą i pieczarkami - ulepszony przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g domowych łazanek lub gotowego makaronu łazanki z paczki
- 300 g brązowych pieczarek
- 1/2 główki białej kapusty
- 250 ml zakwasu na żurek
- 1/2 szklanki wody
- 1 liść laurowy
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 cebule
- olej do smażenia
- do smaku: świeżo mielony czarny pieprz, sól, gałka muszkatołowa, kminek
- do posypania 1/2 pęczka świeżego koperku
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie makaron łazanki;
- Połówkę kapusty oczyśćcie, poszatkujcie, przerzućcie do garnka, zalejcie zakwasem;
- Dodajcie jeszcze ok. szklanki wody, liść laurowy, ziele angielskie, zagotujcie całość. Doprawcie kapustę solą, pieprzem, mielonym kminkiem, świeżo startą gałką muszkatołową i gotujcie ją do miękkości;
- Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie drobno;
- Cebulę obierzcie i również pokrójcie w kostkę, podsmażcie na oleju do zeszklenia;
- Dodajcie do cebuli pieczarki, wymieszajcie i smażcie dalej;
- Kiedy pieczarki będą ładnie usmażone, dodajcie kapustę i wymieszajcie całość;
- Kapusty z cebulą i pieczarkami dodajcie ugotowany makaron i całość jeszcze raz wymieszajcie;
- Wszystko jeszcze chwilkę podgotujcie żeby smaki się połączyły;
- Gotowe łazanki z kapustą i pieczarkami posypcie posiekanym koperkiem i podawajcie na gorąco.
Komentarze