Sernik krakowski, mazurek na kruchym cieście czy strucla serowa to tylko jedne z niewielu ciast, które pojawiają się na świątecznym stole. Ja jednak jestem wierna tradycji i piekę drożdżową babkę. Dodajecie skórkę pomarańczową i rodzynki? U mnie znajdziecie też siekane orzechy i suszone owoce, które dopełniają smak deseru. Od kilku lat babę drożdżową piekę tylko w automacie do chleba z Lidla - chrupiąca skórka i puszyste wnętrze zachęca gości do sięgnięcia po kolejne kawałki. Nie przegapcie okazji, teraz sprzęt znajdziecie w poniższym linku aż 100 zł taniej!

Automat do chleba SilverCrest z Lidla - najlepszy nie tylko do wypieku pieczywa

Automat do chleba z Lidla od marki SilverCrest to bardzo wszechstronne urządzenie. Możecie w nim piec nie tylko chleb, ale również ciasta drożdżowe czy wekować dżemy i robić domowe jogurty. Świetnie spisuje się także w mniejszych kuchniach, gdyż nie zajmuje zbyt dużo miejsca na blacie.

Może poszczycić się 16 programami oraz 3 poziomami zarumienienia skórki wypieku. Ma w pełni zautomatyzowane sekwencje programów - mieszanie, ugniatanie, wyrastanie i pieczenie. możliwość zaprogramowania do 8 własnych przepisów. Dodatkowo znajdziecie hak do ciasta i formę do pieczenia z wysokiej jakości powłoką nieprzywierającą ILAG®.

Nie zapomnijcie o megapromocji. Już teraz 100 zł taniej!

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Cena i jakość zadowalająca. Bardzo polecam

Urządzenie idealne do każdej kuchni!

Jak zrobić najlepszą babkę drożdżową w automacie do chleba?

Babka drożdżowa to ciasto, które można zrobić na kilkadziesiąt sposobów. Ile domów, tyle smaków. Jedni lukrują, inni gotują, a pozostali podają z dodatkami w postaci owoców czy karmelu. Od kiedy robię ją w automacie do chleba zamiast zwykłej foremki, jest wyśmienita. Nie muszę jej dodatkowo smarować lukrem, bo ma przepyszną skórkę. Sprawdźcie mój przepis, a przepadniecie z kretesem.

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 160 masła
  • 1 szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 3 łyżki drożdży suszonych
  • 60 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
  • 110 g rodzynek królewskich

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki, oprócz bakalii, włóżcie do automatu do chleba.
  2. Włączcie program pieczenia ciasta drożdżowego i pozwólcie, aby zmiksował wszystko.
  3. Następnie posiekajcie bakalie za pomocą noża i dodajcie do wyrobionego ciasta.
  4. Pieczcie zgodnie z programem, wybranym na urządzeniu.
  5. Po upieczeniu wyłóżcie na kratkę i studźcie przez około godzinę.
  6. Na koniec możecie posmarować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny.