Szklisty sos pieczarkowy zawsze wychodzi gęsty i apetycznie lśniący dzięki swojej bazie (domowy bulion drobiowy) oraz dodaniu w odpowiednim momencie 2 rodzajów mąki, wymieszanych z wodą. Sos możecie podać do każdego mięsa, ale najlepiej sprawdza się z drobiem. Jeśli lubicie takie esencjonalne dodatki do obiadu, powinniście spróbować również innych, tradycyjnych polskich sosów

Najsmaczniejsze polskie sosy

Być może spotkaliście się z sosem szarym, który jest popularny w Wielkopolsce. Do jego przygotowania używa się zasmażki na mące i maśle, uzupełnionej wywarem z mięsa, ryb lub warzyw. Ważny jego składnik to także wino lub sok z cytryny. Innymi dodatkami, które mogą się znaleźć w szarym sosie (w zależności od głównego dania, do którego się sos podaje) mogą być m.in. migdały, cebula, śmietana, rodzynki, a nawet piernikowe okruchy. Więcej o szarym sosie pisaliśmy we wcześniejszym artykule

Inny tradycyjny polski sos, tym razem z województwa pomorskiego, nazywany jest zimnym sosem żuławskim. Jego podstawa to żółtko ucierane z olejem na puszystą masę. Z tego samego regionu pochodzi receptura na sos śledziowy na ciepło, czyli stupkę - dodatek przygotowywany najczęściej z masła lub wytopionej słoniny oraz wody od śledzi. 

W niektórych częściach naszego kraju spróbujecie też tzw. czarnego sosu polskiego, inaczej pieprznego. To połączenie imbiru, octu świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz miodu, najlepiej gryczanego. By uzyskać głęboko czarną barwę sosu, używano spalonej słomy i powideł śliwkowych. Czarny sos polski genialnie pasuje do dań z drobiu, ale łączony też bywa z dziczyzną oraz rybami. Co ciekawe - gęś z sosem pieprznym podana konkurentowi oznaczała odrzucenie oświadczyn (podobnie jak zupa, tzw. czarna polewka). 

W dawnych czasach do mięs i ryb dodawano również gęsty, biały sos chrzanowy oraz żółty sos na bazie szafranu. Współcześnie na naszych stołach najczęściej królują sosy grzybowe, pomidorowe, koperkowe, serowe, ziołowe. Szklisty sos pieczarkowy to również jeden z naszych ulubionych dodatków do mięsa. 

Szklisty sos pieczarkowy do mięs - przepis 

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 250 ml domowego bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, sos tabasco (2 krople)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1/8 pęczka świeżej natki pietruszki lub koperku do poyspania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrójcie w cienkie piórka lub kostkę;
  2. Pieczarki obierzcie ze skórki i pokrójcie w grubsze plasterki;
  3. Rozgrzejcie olej na patelni, dorzućcie pokrojoną cebulę;
  4. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie pokrojone pieczarki i podsmażcie całość;
  5. Cebulę z pieczarkami zalejcie bulionem i duście na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut;
  6. Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie sosem tabasco;
  7. Do szklanki wsypcie łyżeczkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodajcie ok. 6 łyżek ciepłej wody, wymieszajcie dokładnie i wlejcie całość na patelnię z sosem;
  8. Zwiększcie ogień pod patelnią i podgrzewajcie całość mieszając, aż sos widocznie zgęstnieje, stanie się lśniący, idealnie szklisty;
  9. Na koniec szklisty sos pieczarkowy posypcie drobno posiekanymi świeżymi ziołami.