Surówka z marchewki najczęściej widywana jest w trio z kotletem schabowym i ziemniakami, ale podać możecie ją również jako odświeżający dodatek do gulaszu, pieczeni, drobiu czy klusek ziemniaczanych z mięsnym, zawiesistym i tłustym sosem. Taka surówka będzie współgrać także z duszonym mięsem i innymi potrawami, np. gołąbkami, kluskami śląskimi, a nawet, w połączeniu ze śmietanowym lub jogurtowym sosem, do smażonej lub pieczonej ryby. Słodka marchewka rewelacyjnie komponuje się z wieloma różnymi warzywami, a nawet owocami i sosami. Co dodać do surówki z marchewki, by nie była tylko pospolitym „wypełniaczem” talerza i brzucha, a smakowitym uzupełnieniem drugiego dania?
Surówka z marchewki - pyszna jak zwykle, ale niebanalna
Startą marchewkę możecie połączyć nie tylko z jabłkiem, porem, pomarańczą czy ananasem. Innym ciekawym dodatkiem będą prażone pestki dyni lub słonecznika. Do surówki z marchewki pasuje też doskonale chrzan - świeży lub ze słoiczka, starta rzepa, biała rzodkiew lub słodkawa kalarepa. Jeśli chcecie połączyć marchewkę z kalarepką, do sosu dodajcie coś pikantnego i bardziej wyrazistego, np. posiekany koperek i sok z cytryny, chili lub płatki ostrej papryczki. Surówka z marchewki będzie też pyszna np. z sosem z masła orzechowego z dodatkiem majonezu i pokruszonych orzeszków ziemnych.
Jak zrobić surówkę z marchewki, która pasuje do każdego obiadu?
Inna surówka z marchewki do obiadu nie wymaga żadnych innych warzyw ani owoców. Całą robotę zrobi tu prosty, ale charakterny sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu z dodatkiem pikantnego, korzennego mielonego kminku. Kminek w nasionach stosuje się również do surówki z kapusty kiszonej z marchewką. Wielu osobom całe nasiona przeszkadzają w jedzeniu, dlatego, jeśli z tego powodu za nim nie przepadacie, alternatywą jest mielony. W tej wersji polubią go nawet sceptycy.
Uniwersalna surówka z marchewki do obiadu - przepis
Składniki:
- 500 g marchewki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie (warto dodatkowo dodać): 1/2 szklanki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry. Zielenina podkreśli smak słodkiej marchewki.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyjcie marchewkę na dużych oczkach tarki.
- W dużej misce wymieszajcie na jednolity sos oliwę, sok z cytryny, miód, mielony kminek oraz sól i pieprz. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie solą lub pieprzem.
- Wrzućcie do miski z sosem startą marchewkę, wymieszajcie wszystko razem i ewentualnie przyprawcie.
- Pod koniec dodajcie do surówki posiekaną natkę lub świeżą kolendrę, przykryjcie i odłóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki się przegryzły.
- Wyjmijcie z lodówki na 15-20 minut przed podaniem, by surówka odzyskała temp. pokojową.
Komentarze