Domowe masło orzechowe

4.5 (160 ocen)

  • 15 min

Masło orzechowe można zrobić zarówno z fistaszków lub z gotowych kupionych w sklepie. Orzechy zawierają dużo magnezu, więc gdy tylko moja powieka zaczyna drgać od razu sięgam po razowe pieczywo z masłem orzechowym.

  • 15 min

Składniki:

  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zwykle kupuje orzeszki w paczce. Są one zazwyczaj już prażone, ale gdybyście robili masło orzechowe z fistaszków, po wyjęciu z łupin należy je przełożyć je na patelnię i chwilę prażyć, aż do momentu gdy lekko się zrumienią. Można je również rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10 minut w temperaturze 180°C, pamiętając o tym żeby od czasu do czasu je przemieszać. Orzechy pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Uprażone orzechy przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy całość aż do momentu, gdy wydzieli się olej i powstanie jednolita masa. Trwa to zwykle około 10 minut. Aby nie przegrać blendera można co pewien czas zatrzymać urządzenie, zrobić chwilę przerwy i ponownie zacząć miksować.
  • 3. Gdy do wykonania masła orzechowego użyliśmy fistaszków, pod koniec miksowania można dodać szczyptę soli. Masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z podanej porcji wychodzi słoik o pojemności ok. 350ml.

Porady

* Masło można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce. ** Gdyby po jakimś czasie oddzieliłby się olej z masła, całość należy dokładnie wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować