Mimo że szanujemy tradycję i nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez talerza gorącego rosołu z domowym makaronem, lubimy też odkrywać nowe smaki. Przepis na rosół grzybowy nie tylko nas zachwycił aromatem, ale także okazał się łatwy w przygotowaniu. 

Zmowy rosół grzybowy - z czego go zrobić?

Ten wyjątkowy rosół swój niecodzienny, głęboki i lekko korzenny smak zawdzięcza nie tylko grzybom, ale również suszonym owocom. Jeśli jednak nie przepadacie za kompotem z suszu i macie z rosołem takie właśnie skojarzenia - spokojnie. Wywar smakuje zupełnie inaczej. Ma wytrawny, esencjonalny i pełny smak z lekkim dymnym akcentem.

Co więcej, takie wygotowane w bulionie śliwki i warzywa można potem wykorzystać do zrobienia pasztetu lub zrobić z nich farsz np. do pierogów. Z kolei ugotowane w wywarze grzyby polecamy zjeść razem z zupą. Zimowy rosół grzybowy jest tak rozgrzewający, odżywczy i sycący, że drugie danie będzie raczej zbędne. Można go podawać z cienkim domowym makaronem lub kluseczkami

Choć lista składników na rosół z grzybami może wydawać się długa, nie przerażajcie się. Większość to przyprawy, które w każdym klasycznym rosole, oprócz mięsa i przypalonej cebuli, są całym „sercem” zupy. Sam przepis jest jednak dość krótki, więc nie napracujecie się, za to efekt końcowy przejdzie wasze oczekiwania. 

Rosół grzybowy - podstawowy przepis

Składniki:

  • 10 marchewek
  • 3 korzenie pietruszki
  • 0,5 korzenia selera średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 1 duży por
  • 1/4 kapusty włoskiej 
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 8 śliwek suszonych
  • 1 suszona gruszka w plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki lubczyku lub niewielki pęczek natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 3 plasterki imbiru
  • 4 litry wody niegazowanej 
  • kilka łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: 1 rozkrojona na pół papryczka chili.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie, obierzcie i przekrójcie wzdłuż na pół warzywa: marchew, korzenie pietruszki, selera i por. 
  2. Włóżcie do garnka wszystkie warzywa, nieobrane cebule, przyprawy, grzyby i pozostałe dodatki z wyjątkiem oleju.
  3. Odłóżcie z natki pietruszki kilka gałązek do posypania rosołu przed podaniem.
  4. Dolejcie do garnka 5 l zimnej wody, wrzućcie też 1 płaską łyżkę soli. Natkę pietruszki i / lub gałązki lubczyku zwiążcie ciasno razem sznurkiem i dorzućcie do garnka. 
  5. Wstawcie rosół na średni ogień. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz do minimum i przykryjcie pokrywką.
  6. Gotujcie minimum 1,5 godziny - najlepszy smak osiągniecie po 2 pełnych godzinach.
  7. Pod koniec gotowania dolejcie do garnka olej.
  8. Zestawcie z ognia i odcedźcie, podawajcie posypany posiekaną natką pietruszki.
  9. Jeśli chcecie podać go z warzywami korzeniowymi (w tym marchewką) w środku, pokrójcie je przed podaniem na drobniejsze kawałki.