Mimo że szanujemy tradycję i nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez talerza gorącego rosołu z domowym makaronem, lubimy też odkrywać nowe smaki. Przepis na rosół grzybowy nie tylko nas zachwycił aromatem, ale także okazał się łatwy w przygotowaniu.
Zmowy rosół grzybowy - z czego go zrobić?
Ten wyjątkowy rosół swój niecodzienny, głęboki i lekko korzenny smak zawdzięcza nie tylko grzybom, ale również suszonym owocom. Jeśli jednak nie przepadacie za kompotem z suszu i macie z rosołem takie właśnie skojarzenia - spokojnie. Wywar smakuje zupełnie inaczej. Ma wytrawny, esencjonalny i pełny smak z lekkim dymnym akcentem.
Co więcej, takie wygotowane w bulionie śliwki i warzywa można potem wykorzystać do zrobienia pasztetu lub zrobić z nich farsz np. do pierogów. Z kolei ugotowane w wywarze grzyby polecamy zjeść razem z zupą. Zimowy rosół grzybowy jest tak rozgrzewający, odżywczy i sycący, że drugie danie będzie raczej zbędne. Można go podawać z cienkim domowym makaronem lub kluseczkami.
Choć lista składników na rosół z grzybami może wydawać się długa, nie przerażajcie się. Większość to przyprawy, które w każdym klasycznym rosole, oprócz mięsa i przypalonej cebuli, są całym „sercem” zupy. Sam przepis jest jednak dość krótki, więc nie napracujecie się, za to efekt końcowy przejdzie wasze oczekiwania.
Rosół grzybowy - podstawowy przepis
Składniki:
- 10 marchewek
- 3 korzenie pietruszki
- 0,5 korzenia selera średniej wielkości
- 2 cebule
- 1 duży por
- 1/4 kapusty włoskiej
- 10 kapeluszy suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)
- 1 garść suszonej żurawiny
- 8 śliwek suszonych
- 1 suszona gruszka w plasterkach
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki lubczyku lub niewielki pęczek natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
- 3 plasterki imbiru
- 4 litry wody niegazowanej
- kilka łyżek oleju
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: 1 rozkrojona na pół papryczka chili.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie, obierzcie i przekrójcie wzdłuż na pół warzywa: marchew, korzenie pietruszki, selera i por.
- Włóżcie do garnka wszystkie warzywa, nieobrane cebule, przyprawy, grzyby i pozostałe dodatki z wyjątkiem oleju.
- Odłóżcie z natki pietruszki kilka gałązek do posypania rosołu przed podaniem.
- Dolejcie do garnka 5 l zimnej wody, wrzućcie też 1 płaską łyżkę soli. Natkę pietruszki i / lub gałązki lubczyku zwiążcie ciasno razem sznurkiem i dorzućcie do garnka.
- Wstawcie rosół na średni ogień. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz do minimum i przykryjcie pokrywką.
- Gotujcie minimum 1,5 godziny - najlepszy smak osiągniecie po 2 pełnych godzinach.
- Pod koniec gotowania dolejcie do garnka olej.
- Zestawcie z ognia i odcedźcie, podawajcie posypany posiekaną natką pietruszki.
- Jeśli chcecie podać go z warzywami korzeniowymi (w tym marchewką) w środku, pokrójcie je przed podaniem na drobniejsze kawałki.
Komentarze