Rosół to świetna baza do innych zup, ale też idealna propozycja na niedzielny obiad. Jest tani, sycący i doskonale rozgrzewa. To aromatyczne pierwsze danie dobrze sprawdzi się też jako domowy sposób na przeziębienie. Poza smakiem i zapachem liczy się także wygląd rosołu. Jego wspaniały kolor z pewnością sprawi, że wszyscy nabiorą apetytu.

Sposób na piękny kolor rosołu

Każda osoba, która przyrządza rosół, chce, by uzyskał on piękny i złocisty kolor. Jest na to bardzo prosty patent. Podczas gotowania dorzućcie do niego jeden składnik. Chodzi o suszone grzyby, które nadadzą mu apetyczną barwę. Wystarczy kilka sztuk np. podgrzybków (nie dodawajcie jednak ich zbyt dużo). Wytrąci się wtedy „sojowy” kolor, który lekko zabarwi zupę

Z kolei, jeśli chcecie, żeby rosół nabrał bardziej żółtego koloru – dodajcie do niego kawałek suchego, żółtego sera. Aby był bardziej złocisty – możecie wrzucić odrobinę świeżego korzenia kurkumy.

Jak przyrządzić smaczny i klarowny rosół?

Jeśli przed dodaniem mięsa do zupy podsmażycie je – zwiększy to intensywność smaku, ale nada też całej potrawie więcej koloru. Będzie ona jeszcze smaczniejsza, jeśli lekko podsmażycie na maśle również warzywa (cebulę, marchew itp.).

Dobrym sposobem na to, żeby rosół był klarowny i aromatyczny, jest dodanie do niego przekrojonej cebuli (razem z łupinką), opalonej nad palnikiem. Zróbcie to jednak dopiero pod koniec gotowania. Jeśli chcecie pozbyć się zawiesiny na rosole – połóżcie na gotującym się wywarze pianę z białek. Po zdjęciu piany pozbędziecie się razem z nią również resztek mięsa i warzyw.